Biografier

[cascade_career_list header=’Få din eller din families helt egen unikke
professionelle biografi som bog eller film’]

Livsfortælllinger er en mulighed for alle

Bag hver eneste gadedør i hele verden gemmer sig mindst én fantastisk, unik fortælling.
Jeg har altid været dybt fascineret af menneskeskæbner – ja, det var i virkeligheden nok grunden til, jeg blev journalist.
Og i 40 år har jeg nu – sideløbende med mit andet journalistiske arbejde og mit forfatterskab – skrevet om hundredvis af helt almindelige menneskers helt ualmindelige, almindelige fantastiske liv.

Jeg synes nemlig, at alle skal have en mulighed for at få deres liv overgivet til efterkommere og eftertiden.
Hundredvis af historier, som blev fortalt hjemme ved det gamle langbord, forsvinder nemlig hver eneste dag.
Og bortset fra nogle få anekdoter er det generelt meget lidt, de fleste mennesker kender til det liv, deres forfædre havde.

Hvordan levede deres forældre, bedsteforældre og oldeforældre som børn?
Hvordan oplevede de på egen krop datidens store verdensbegivenheder?
Hvordan var det i det hele taget at vokse op i 30’erne, 40’erne, 50’erne, 60’erne, 70′erne?
Hvordan formede livet sig privat og arbejdsmæssigt?
Hvilke drømme blev opfyldt, og hvilke blev ikke?
Hvad smagte sødt og hvad gjorde ondt?
Og hvilke tanker, ideer, erfaringer og gode råd fik man aldrig givet videre til børn og børnebørn?

Alt sammen har stor interesse for de kommende generationer – men desværre forsvinder alle disse uvurderlige og enestående informationer, fortællinger og tanker, mens vi går fra generation til generation.
Det er synd.
For vi skal alle vide, hvor vi kommer fra for at kunne definere vores nutid og forme vores fremtid.

Mange overvejer på deres ældre dage at skrive deres memoirer til eftertiden, børn, børnebørn og oldebørn – men langt de fleste får det aldrig gjort på grund af mangel på tid eller skriveevner – eller slet og ret fordi, man ikke tror, ens eget private liv er værd at dokumentere.

En privat erindringsbog – eller en film – er den håndgribelige dokumentation for, at man har levet og sat sit præg i verden, og undervejs i processen oplever mange, at deres liv får en helt ny mening, og at man først i projektet og samtalerne selv på et sent tidspunkt i livet får vigtig indsigt og erkendelser.
Det gælder i øvrigt også kendte, som deltager i en biografi.
Det er nemlig meget ofte en terapeutisk og helende proces at få skrevet historien om sit liv – og at dele fortællingen med et andet menneske, som forstår at spørge ind til de centrale punkter og holde fast i årstal, livets vendepunkter og både de gode og dårlige tider.

Bogen eller filmen er en mulighed for at leve videre i familiemedlemmernes erindring og en vigtig fortælling til de kommende generationer, der på denne måde får historien om deres forældres, bedsteforældres og oldeforældres livsvilkår og en forståelse for, hvorfor de var, som de var.
Og hvorfor de selv er, som de er.

Den er et statement, der rækker ud over døden. En udødeliggørelse, som tidligere var forbeholdt musikere, kunstnere eller andre kendte, men som nu af alle kan bruges til at røre familiemedlemmerne på en god måde – og til at spinde livets røde tråd.

Mange er allerede så småt selv begyndt at skrive, fordi de gerne vil give eftertiden og efterkommerne fortællingen om deres liv, men typisk bliver disse bøger aldrig færdige, for dels er det svært at holde styr på og systematisere alle de historier og årstal, der dukker op, når erindringen ruller billeder op fra et langt liv. Og så kommer alt det praktiske.
Og endelig er det både i private erindrings-projekter og i arbejdet med biografier om kendte til udgivelse altafgørende at sidde over for et andet menneske, som spørger ind, holder fast og udfordrer hukommelsen.

Nu får du muligheden for at få lavet din og/eller din families egen livshistorie som en rigtig bog af en professionel forfatter i samme standard som professionelle værker. Til glæde for familie og venner, som kan bevare erindringerne til kommende generationer.
Eller måske som film.

Så ønsker du at videregive din egen livshistorie – eller en del af den – for eftertiden og give både dig selv og dine nære verdens bedste gave, så er muligheden nu til stede i et samarbejde med en professionel forfatter og videojournalist.

Hvis du ønsker en bog, er det eneste, du behøver, at koncentrere dig om at huske og fortælle samt måske også finde billeder fra dit liv, hvis du ønsker bogen illustreret. Resten klarer jeg, og med et levende, fængende sprog sætter ord på dit eller din families liv og placerer på min helt egen unikke måde dine fortællinger i de historiske rammer, de hører hjemme.
Som jeg gør i mine biografier om kendte danskere eller andre værker.

En anden mulighed er en professionel film, hvor du, I eller måske dine forældre eller far eller mor fortæller til kameraet, og hvor jeg lægger musik, fotos og eventuelle smalfilm og/eller videoklip ind undervejs, så det hele kommer til at fremstå som et portrætprogram i tv.
Filmversionen kan også leveres med professionel speak leveret af en af de speakerstemmer, du kender fra tv.

Og måske ligger netop DU inde med så fantastisk, anderledes og unik en skæbnefortælling, at den har så bred interesse, at bogen kan udgives og sælges, hvis du måtte ønske det?

Er bogen eller filmen ikke til dig – eller jer – selv, er en helt anden mulighed jo at give den bog som gave til en person i fødselsdagsgave – med eller uden vedkommendes medvirken alt afhængigt af, om der skal være tale om en overraskelse.
En tredje er at give en bog eller film som gave til et brudepar – eller et kobber-, sølv-, guld eller diamantbrudepar.
Eller gå eventuelt sammen og forær et gavekort til en ven eller et familiemedlem.

At få skrevet en bid af sin historie – eller måske sågar hele sin livsberetning – eller få lavet den som professionel film, er en fantastisk og helt unik gave til en fødselsdag, til jul, eller som konfirmations-, studenter- eller bryllupsgave.

Der findes mange forskellige løsninger i lige så forskellige størrelser både som bog og video, men ring på 21.22.23.64 eller benyt kontaktformularen  og beskriv, hvad du eller I drømmer om – så vil jeg gøre alt for at finde en løsning, som tilfredsstiller dine eller jeres ønsker og pengepung.

Jeg glæder mig til at høre fra dig eller jer!

 

*

 

To anbefalinger:

 

‘Tak til min kære far for hans ærlige historie, som vi har fået skrevet som en privat biografi.  Nu forstår jeg også min egen meget bedre og dybere … Og tak til for at være med i processen, så den på fineste vis blev omsat helt til papirform. Jeg vil gerne give mine bedste anbefalinger til Bo Østlund.’

Dorte Larsen

 

*

 

Ellen Andersen fik fred efter at have fået fortalt SIN historie til sine børn og børnebørn gennem én af mine private biografier:

Ellens forældre valgte at begå selvmord og sove ind i døden sammen, da hun var en ung pige, og det påvirkede hende hele livet – også i forholdet til sine egne børn og børnebørn.

Nu fik hun endelig forklaret dem hvorfor, og fortalt sin vigtige historie i en bog til familien.

‘Da mine børn var mindre, spurgte de mig ofte, hvordan jeg havde haft det som barn.
Mit svar lød altid: ‘Det må I ikke spørge mig om. Mor har haft nok!’
Jeg var simpelthen ikke i stand til at fortælle dem det, ligesom jeg på grund af min ballast ikke har været i stand til at være den mor og mormor, jeg gerne ville være.’

‘Nu vil jeg ville gerne fortælle mine børn og børnebørn om mit liv, og min anbefaling til alle andre i min situation er: Gør det! Få professionel hjælp til at få skrevet om jeres liv. Det letter!’